Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

En Sağlıklı Yataklar Nelerdir?

28-11-2022 15:51
En Sağlıklı Yataklar Nelerdir?

Uykunun insan hayatı için önemi yadsınamaz bir gerçektir. Hal böyle olunca yatak seçimi de insan uykusuna etki eden eşyalar arasında yer alıyor. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar gösteriyor ki insan ömrünün üçte biri uyku esnasında geçiyor. Tüm insan yaşamı ele alınırsa bu oran oldukça yüksek bir oranı işaret ettiğinden yatak seçiminin yanlış yapılacak olması bu sürenin çoğunun sağlıksız ve huzursuz geçmesine neden olacaktır. Kişilerin en kaliteli uyku deneyimini tatması için kendilerine en uygun yatağı seçmeleri gerekir.

Yatak Malzemesinin Sağlığınıza Etkisi

Doğru bir yatak malzemesinin seçimi ile birlikte her yaştan insan rahat bir uyku işlemi gerçekleştirebilir. İster yaşlı ister çocuk ister genç olsun uyuma alışkanlığı her yaşa göre farklılıklar içerse bile; temel olarak vücudu desteklemesi, rahat hareket edebilmeye yardımcı olması ve konforlu bir şekilde uyunmanın sağlanmasına da yatak malzemesi seçimi önemli ölçüde etki eder. Kas ve eklem sorunlarının ortaya çıkmasının önüne geçebilmek adına yatak malzemesi seçilirken vücut yapısı ve sorunları göz önünde bulundurulmalıdır. Uyku kalitesinin en etkili şekilde alınabilmesi için kişi kendisine en uygun yatağı seçmeye özen göstermelidir.

Doğru Yatak Seçimi İle Sağlığınızı ve Gündelik Yaşantınızı Düzenleyin

Vücudun doğru bir pozisyonu alması doğru bir yatak seçimi ile gerçekleşir. Doğru pozisyon vücudun ''S'' şeklini aldığı, belin desteklendiği ve omurilik sisteminin korunduğu durumları içerir. Vücut ağırlığının doğru bir yatak seçiminde eşit şekilde yatağın tümüne yayılması amaçlanır. Böylelikle tüm vücudun dinlendirici bir pozisyonu almasına yardımcı olur. Doğru seçilmeyen bir malzemeye sahip olan yataklar omuz, eklem ve kaslara aşırı derecede yük bindirdiği için genellikle uyku sonrasında ağrılar meydana gelir. Ortopedik özelliklere sahip olan bir yatak seçimi ile birlikte tüm sırt ve bel ağrılarının önüne geçilirken, yanlış bir yatak seçimi bu ağrıların sürekli bir hale gelmesine neden olur. Isı dengesinin özellik olarak sunulduğu yatak seçimlerinde yazları serin kışları ise sıcak bir uyku alanı sunan doğru yatak seçimleri aşırı terleme yahut üşüme gibi olumsuzlukların gerçekleşmesine olanak vermez.

Yanlış Yatak Seçimi İle Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Uyku sırasında meydana gelen ağrılar doğrultusunda bir yatak seçimi yapabilmek en iyi yatak seçimi yapabilmenin ilk kuralını oluşturur. Özellikle bel fıtığı gibi rahatsızlıkların yanlış yatak seçimi sonucunda ortaya çıktığı bilinen bir gerçektir. Bel fıtığı olma riski taşıyan yahut bel ağrısı çeken kimselerin seçtiği sert yataklar yüzünden bu tipteki ağrıları çektiği bilinir. Bunun yanında çok fazla yumuşak yataklarda belirli bölgelerde vücut basıncı oluşturmadıkları için yine ağrıya sebebiyet verecektir. Özellikle bu sorunlar ile karşılaşan kimseler vücudun şeklini alan yatak seçimleri yapmalıdır. Boyun ağrısı da uyku pozisyonları esnasında boynun yanlış bir açı ile tutulmasından kaynaklıdır. Kan akışının etkili bir biçimde salınmasına yardımcı olacak ve kasları yenilemeye yardımcı yatakların seçimi bu kişiler için daha uygun olmaktadır.

Lateks Yataklar

Kauçuk bir ağaç gövdesinden elde edilen bir malzeme olan lateks, özel bir yapıya sahip olmasından ötürü yatak için en ideal malzemeler arasında yer alır. Lateks malzemesi kendi içerisinde barındırdığı özel hava gözenekleri sayesinde yatak sürekli bir hava sirkülasyonuna sahip olur ve böylece küf, mantar ve nem gibi oluşumların yanı sıra kötü kokunun oluşmasının da önüne geçer. Doğal bir oluşum malzemesi olan lateks yatak seçimlerinde sağlık açısından da elverişli durumlar yaratır. Bel ve omurganın tam anlamıyla desteklenmesi ile birlikte eklem ve kas ağrılarının varsa azaltılmasında büyük rol oynar. Kan dolaşımının rahat yapılabilmesi adına sağlıklı bir uyku pozisyonu için tüm desteklemeleri yerine getirir. Lateks malzemesinin sünger ile buluşması sayesinde elde edilen lateks yataklar, sağlıklı ve kesintisiz bir uyku için ideal yatak seçimi olmaktadır.

Lateks Yatakların Özellikleri

Lateks malzemeden üretilmiş olan yatakların özellikleri şunlardır;

  • Tamamen doğal bir içerikten üretilmiş olup, sert ve ağır bir kimyasal malzeme içermez.
  • Yatış pozisyonunda sürekli hareket eden kimseler için rahat bir uyuma pozisyonu sunar.
  • Alerjik bünyeye sahip kimseler için anti-alerjik özellikler taşır.
  • Lateks yataklar malzemenin dayanıklılığı ile uzun süreli kullanım ömrü sunar.
  • Yatakların kullanımına bağlı olarak zamanla ortaya çıkan gaz çıkışı bu zararlı etkiyi lateks yataklarda ortadan kaldırır.
  • Rahat, ferah ve ısı konusunda destekli bir uyku sağlar.

Doğal malzeme kullanılarak elde edilen bu tür yataklar rahat bir uyku için seçenekler arasında ilk sıralarda yer alır.

Visco Yataklar

Visco denilen özel bir malzemeden üretilen bu yatakların en önemli özelliği yumuşak olmalarıdır. Visco adı verilen malzeme, astronotların uzaya yapacakları yolculuk esnasında oluşabilecek kas ve eklem ağrılarının giderilmesini sağlamak amacı ile üretilmiştir. Yatak üretimi sırasında bu malzemenin kullanılması ile birlikte 40 yıldır rahat bir uyku uyumak isteyenlerin tercihi kesinlikle visco yataklar olmaktadır. Isıyı dengeleme konusunda kullanılan viscojel yapısı sayesinde tüm iklim koşullarına uyum gösterir. Uyuyan kişinin bedenini tamamen sarması ile vücut ağırlığının eşit miktarda yayılmasına yardımcı olur. Çok sert bir yatakta uyumak istemeyen kişiler için uygun seçenekler arasında düşünülebilir.

Organik Yataklar

 

Organik yataklar, sağlık koşulları içerisinde en elverişli yataklar arasında yer alır. Bu yatakların üretiminde kullanılan Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk ve at kılı gibi malzemelerin kullanımı ile sağlık açısından tamamen doğal bir koşul ortaya çıkarır. Uzun süreli dayanıklı malzemeler kullanılması ile üretilen bu yataklar yıllar boyu kullanılabilir. İçerikleri ile birlikte organik yataklar çevre ve insan dostudur.

Japon Yer Yatakları

Japonların geleneksel yataklarından yola çıkılarak üretilen bu yer yatakları sağlam ve doğal içerikleri ile ortaya çıkar. Malzemesinin dayanıklılığı ve hep aynı tarz yataklara çeşitlilik isteyenlerin genellikle özel olarak tercih ettiği Japon yatakları, lateks ve viscojel kullanılarak imal edilir. Yere yakın olmaları sebebi ile de kişilerin uykuya daha kısa sürede geçmelerini sağlamaya yardımcı olur. Zihin bu anlamda düşme korkusunu arkasında bıraktığı için derin uykuya geçiş yüksek yataklardan daha basit olmaktadır.

Ağrıları Azaltmak İçin Yatak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak seçiminin yanlışlığı ile vücutta meydana gelen ağrıların azaltılmasında yatak seçecekler için belirli kriterler bulunur. Bunlar;

  • Dansiteye göre bir yatak sertliği belirlememek
  • Yaylı yatak tercih etmemek
  • Doğal içeriğe sahip olmayan malzemeden üretilmiş yatakları tercih etmemek
  • 3 cm ve üzeri doğal malzemelerin kullanıldığı yatak seçimlerinin yapılması.

Gibi özellikteki yatak seçimleri ağrıların giderilmesinde yardımcı olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.