Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Ortopedik Yatak Nedir?

12-10-2022 18:32
Ortopedik Yatak Nedir?

İnsanlar kas ve eklem ağrılarının yarattığı huzursuzluktan kurtulmanın yollarını arıyor, bunun içinde ortopedik yatak nedir? sorusuna cevap arıyorlar. Ortopedik yataklar kısaca bel ve omurgayı destekleyen, bu bölgelerin ağrılarının önüne geçmeye odaklanan yataklardır. Ayrıca boyun, kalça, baş ve omuz gibi vücudun ağrıyabilecek diğer bölgelerine de destek sağlayarak buradaki ağrıların önemli bir kısmını azaltabilir. Ortopedik yatak bir tedavi yöntemi değildir kesin sonuç vermez.

Bir Yatağın Ortopedik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Vücudunuzun uyguladığı basınç yatak üzerinde azalıyorsa o yatak ortopediktir. Kişilerin vücudunun şeklini alan yataklardır. Yani kişiler yatak üzerine uzandığında yatağın içinde gömülmez. Ya da yataklar aşırı sert olmaz. Esas alınması gereken en temel şey yatağın vücudun boşluklarını doldurmasıdır. Bu yataklar kan dolaşımının en doğru şekilde sürdürmesi sayesinde vücudu rahatlatır. Rahatlayan vücut daha temiz ve sorunsuz bir uyku süreci yaşar. Ortopedik yataktan beklenti de tamamen budur. Sağlıklı ve yeterli uyku, ortopedik yatakların temel prensibidir.

Ortopedik Yatak Nasıl Yapılır?

Her yatak birleşiminde değişik teknikler ve teknolojiler kullanılarak tasarlanır. Kişilerin isteyebileceği özelliklere göre yatağın formu şekillenir. Ortopedik yataklarda vücudu desteklemek, yatak tarafından vücudun güzelce sarılması ama yatağın içinde gömülmemesi kriterdir. Ancak bu şekilde vücut ortopedik yatağın özelliklerinden faydalanabilir. Uyku pozisyonu değiştikçe yatağın özellikleri devreye girer. 
Bu da bölünmeyen bir uyku ile sonuçlanır. Ortopedik yatak üretimi sırasında dikkat edilen başka bir unsur ise vücut ağırlığının yatak üzerinde eşit dağılımıdır. Böylece yatağın bir bölgesine yığılma olması engellenir. Yataklarda görülen çökme genelde üretimi sırasında bu özelliğe dikkat edilmeyen yataklarda gözlenir. Tek sorun bu da değildir. Beraberinde vücut ağrıları yaşanır.
Ayrıca uyku sırasında omurga olması gerektiği gibi hizalanmaz ise omurga üzerinde basınç artar. Yine omurgada eğrilik meydana gelebilir. Bu da başka hastalıklara yol açar. Ortopedik yatakların asıl hedeflerinin başında omurgadaki yükü hafifletip ağrıların ve gelecekte oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmektir. Çünkü omurga ağrısı bel ve sırt bütün olduğu için bu bölgede komple bir ağrıya sebep olur. 
Omurga doğru hizalanmayı sağladığı için ortopedik yatakta keyifli bir uyku süreci yaşanır. Vücut genel olarak sağlıklı bir yapıya sahip olursa, kan dolaşımının doğru ilerlemesi sonucunda beyin ve vücudun diğer bölümlerde yenilenmeyi sağlar. Bu sırada kan dolaşımı doğru ilerlemezse vücut gereksinimlerini karşılayamadığı için ağrılar doğar. Ortopedik yataklar tam olarak da bu sorunun önüne geçmek için üretilir.

Ortopedik Yatağı Diğer Yataklardan Ayıran Özellikleri Nelerdir?

Ortopedik yatakları diğer yatakların özelliklerinden ayırt edebilmek için aşağıdaki maddelere göz atmakta fayda vardır;
Vücut en fazla desteği yatakta yattığı sırada ister. Çünkü vücudun bazı bölgeleri desteklenmeye ihtiyaç duyar. Çünkü vücut belirli kıvrımlara sahiptir. Yatak üzerinde bu kıvrımların girinti ve çıkıntıları yatak tarafından gerektiği gibi sarmalanmalıdır ki vücut uyku esnasında veya sonrasında ağrı ile karşı karşıya kalmasın. Yatağın ortopedik olması kişinin kendine uygun yatağı seçtiği anlamına gelmez. 
Ortopedik yataklarda kendi içinde kullanılan malzeme bakımından çeşitlere ayrılır. En önde gelen malzemeler lateks ve viskodur. Lateks kauçuktan elde edilen bir sıvı ile oluşturulur. Bu yüzden doğal da bir üründür. Dolayısıyla sağlık açısından en faydalı ürünü seçmek isterseniz rahatlıkla lateks malzeme seçebilirsiniz. Böylece üretimi sırasında çevresel sorunlara yol açan yatakları da desteklememiş olursunuz. 
Dayanıklı olmasını istiyorsanız visco malzeme sizin için idealdir. İkisinde de ortopedik yataktan beklenilen özellikler karşılanır. Uykudan uyanma, rahatsız bir uyku süreci geçirme ve uyanıldığında ağrılar ile karşı karşıya kalma durumu en istenilmeyen uyku şeklidir. Kasların, eklemlerin doğru çalışmasını ve kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sağlanamaması vücudun yatak üzerinde iyi konumlanamamasından kaynaklanır. 
Bu yüzden yorgun ve bitkin bir şekilde uykudan uyanılır. İyi bir uyku günün verimini belli eden temel faktördür. Günün belli bölümü uyuyarak geçirilmelidir. Eğer gereğinden az uyursa gün boyunca dikkatsizlik, düşük enerji, yorgunluk ve vücut direncinde düşüş görülür. Uykuyu iyi almak için ortopedik yatak kullanımı, vücudun fiziksel görünümünü de destekler. Bu yataklar ile omurgada eğrilik, omuz düşüklüğü, sırt bozukluğu gibi durumlara karşı bir derece önlem alınmış olur.

Ortopedik Yatakları Kimler Kullanır? (Kimler Tercih Etmeli?)

Ortopedik yatak türünü seçmesi gereken bir grup oluşturup sadece o kişileri bu yatak türüne yönlendirmek doğru bir hareket değildir. Çünkü yatak seçiminde sağlığa en uygun olan tür tercih edilmelidir. Dolayısıyla her insan sağlığı destekleyen yatak kullanma hakkına sahiptir. Ancak bazıları için en sağlıklı yatak seçimi zorunludur. Bu kişiler genelde herhangi bir hastalığı bulunan insanlardır. Örneğin; artrit hastaları bu gruba girer. Bu hastalık eklemlerde iltihaplanma ile ortaya çıkar. 
Artrit hastalarının eklemlerinin rahatlaması ve yavaş yavaş gevşemesini sağlamak için ortopedik yatak kullanmaları şarttır. Diğer bir grup ise boyun, bel fıtığı ya da ağrısı çeken kişilerdir. Bel rahatsızlıkları genel olarak omurilik üstünde baskı sağlar. Omurilikteki rahatsızlığı gidermek için ortopedik yatak kullanılır. Sert veya yumuşak yataklar omurilik üstündeki baskıyı almadığı gibi daha da arttırır.

Ortopedik Yatakların Sağlık Açısından Faydaları

Ortopedik yataktan maksimum düzeyde faydalanmak için yatağı kullanacak kişinin yaş, kilo ve boy özellikleri dikkate alınmalıdır. Fiziksel yapıya göre yapılmayan seçimler yeterli sonucu vermez. Bu sebeple aldığınız üründen memnun kalmazsınız. Fiziksel özellikler arasında en çok ayırt edici özellik kilodur. Özelikle çift kişilik yatak seçiminde partnerlerin ikisinin birden fiziksel özellikleri dikkate alınmalıdır.
Eğer kişiler arasındaki kilo farkı fazlaysa yatak seçiminde daha hassas olunmalıdır. Böyle bir durumda yapılacak olan en iyi tercih kişilerin birbirinin hareketlerini hissetmeyen özellikteki yatakların seçilmesidir. Aksi takdirde gece uykusu boyunca uyku pozisyonları her değiştiğinde diğeri durumdan etkilenecektir. 
Eğer uykusu hafif ise sıklıkla uyanacaktır. Bu durum iki taraf açısından da rahatsız edici bir unsur oluşturur. Ayrıca yatak alındıktan sonra her firma kendi bünyesinde iade veya değişim politikaları belirlemiştir. Bu politikalar sadık kalarak eğer yataktan memnun kalmazsanız veya doğru bir seçim yapmadığınızı keşfedip değiştirmek isterseniz kendinize daha uygun olan yatağı rahatlıkla seçebilirsiniz.
Önemli olan bir başka unsur ise uyuma pozisyonudur. Yüz üstü yatma alışkanlığına sahip olan kişiler normal yatak kullandığında omurgayı çevreleyen kasların gerilmesine neden olurlar. Bu durumun sonucunda sinir deliklerinde sıkışıklık görülebilir. Normal yataklarda sürekli sırt üstü yatmanın da yüz üstü yatmak kadar olmasa da riskleri vardır. 
Devamlı anı pozisyonda kalınması durumunda arka bacaklarda kas kasılması yaşanabilir. Bu da bel ve sırt ağrılarını tetikleyen ir unsurudur. Ortopedik yatak sayesinde bacakların arkasındaki kaslar yavaş yavaş gevşemeye başlar ve kasların kasılmasına olanak vermez. 
Normal yataklarda kişiler yan uyuduğunda bir tarafa haddinden fazla basınç uygulanır. En büyük baskı da omuzlarda gözlenir. Eğer bu baskı bir şekilde hafifletilmez ise sabahları hem bir bitkinlik hem de ağrı dolu bir uyanış yaşayabilirsiniz. Ortopedik yataklar ise basıncı olması gerektiği gibi dağıttığı için böyle bir sorun ile karşı karşıya kalınmaz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.