Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Skolyoz Hastaları İçin Yatak Önerileri

12-10-2022 13:39
Skolyoz Hastaları İçin Yatak Önerileri

Skolyoz Nedir?

Omurga problemleri yaşayan hastalar sıkça skolyoz nedir? sorusunu merak ediyor. Skolyoz, omurganın sağ yöne veya sol yöne doğru eğrilmesi anlamına gelir. Ortopedik açıdan sorun olan bu durum, kişinin hareket etmesini engeller. Böylece günlük yaşamda sorun teşkil edebilir. Eğrilik derecesi önemlidir. Buna göre bir tedavi süreci uygulanır. Ortopedik tedavi ile çözümlenmesi neredeyse şarttır.
Çünkü kendi kendine düzelmesi oldukça düşüktür. Hastalarda daha çok nefeste daralma, yürüme sırasında çıkan zorluklar, giysilerin kişinin üzerine tam oturmaması, dik durmak istediğinde zorlanma, omurganın sağ veya sol bölgesinde eğrilik, omuz ve kalça bölgesinde asimetrik görünüm, sırt, bel ve omuz bölümlerinde sıkça ağrı yaşanması ve omuzgada bariz bir şekilde görülen kavis şeklinde skolyoz hastalığının belirtileri gözlenebilir. 
Bu belirtiler görüldüğü gibi doktora gidilmelidir. Çünkü erken teşhis konursa omurga eğriliğinin düzelme ihtimali artar. Skolyozun dereceleri vardır. Çocuklarda bu durumun düzeltilmesi çok daha kolaydır. Ancak yetişkinlerde ise korse ya da fizik tedaviye ihtiyaç duyulur. Bebeklerde de görülen skolyoz hastalığı ise, röntgen grafiği ile anlaşılır.

Skolyoz Hastaları Nasıl Yatak Tercih Etmelidir?

Hastalığın zeminini omurga ve omurga le ilgili şekil bozuklukları oluşturduğu için yatak seçimi çok önemlidir. Aksi takdirde yanlış yatak seçimi yüzünden var olan omurga sorunu daha da artabilir. Çocuk yaşlardan itibaren görülebilen bir sorundur. Bu yüzden bebeklerin ve çocukların yatak seçimi yapılırken ortopedik özellikleri dikkate alınmalıdır. Böylece ileride oluşacak omurga sorunlarının önüne geçilmiş olur. Yetişkinler ise vücut şekillerine uygun özellikteki yatakları tercih etmelidir.

Skolyoz Hastaları İçin Yatak Önerileri

Sorunun temelini oluşturan omurgayı destekleyecek bir yatak seçilmelidir. Bu seçim, vücutları şekillenme aşamasında olan, gelişimleri devam eden çocuklar için son derece önemlidir. Uyku sırasında yanlış pozisyon almayı ve omurga düzleşmesini engelleyen bir seçim ile ileriye dönük yatırım yaparsınız. Çocuğunuzun vücut yapısı sağlıklı ve düzgün şekillenir. İsabetli bir yatak seçimi omurga eğriliğinin önüne geçecektir. 
Sadece bu aşamada belirli kalıplara bağlı kalmamak gerekir. Örneğin çok yumuşak ve sert yataklar omurga için doğru bir tercih değildir. Yumuşak yataklarda vücut yatağa gömülürken, sert yataklarda gece boyunca vücut rahat ve doğru pozisyonu bulamaz. O yüzden vücudun gece boyunca huzurlu olabilmesi ve rahat bir uyku süreci geçirilmesi için omuz, bel ve kalça gibi bölgelerin ağırlıkları iyi dağılmalıdır.
  • Lateks Yataklar
Huzurlu bir uyku süreci için lateks yataklar iyi performans sağlar. Bu yataklar kauçuk gövdesinden üretilir. Bu şamada bir sıvı sağlanır, sıvıyı yatak formuna sokabilmek için özel teknikler uygulanır. Blok formuna gelen lateks, kişinin vücut şeklini destekler ve sarar. Temelindeki malzemenin doğallığı, sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca gece boyunca kıpırdanmaya bağlı olarak gerçekleşecek rahatsızlıkların hissedilmesini engeller. Yatak, vücudu güzel bir şekilde desteklerse skolyoz oluşumunun önüne geçilir.
  • Doğal Yataklar
Doğal yataklar omurga problemlerinin önüne geçmek için tamamen doğal malzemelerden faydalanılarak üretilir. Genellikle hindistan cevizi lifleri ve at kılı, lateks başta olmak üzere başka çeşitlerdeki doğal malzemelerle de desteklenir. Bu malzemeler omurgayı destekleyen yapısı ile öne çıkar. Kişinin yaşı, kilosu ve boyuna göre kendisine uygun olan yatağı seçmesi gerekir.
  • Visco Yataklar
Visco elastik malzemelerin üretilme amacı uzay yolculuğuna çıkan astronotlar içindir. Astronotların uzaya yolculuklarında konfor düzeylerinin maksimum olabilmesi için NASA tarafından üretilmiştir. Visco yataklar elastik malzeme kullanarak üretilmiştir. Skolyoz hastaları için bir diğer alternatif yatak türüdür. Alternatif olmasının en büyük nedeni vücudun ağırlığı nekadarsa yatağın bu şekli alabilmesinden kaynaklıdır. 
Bunun sağladığı iki avantaj vardır;
  1. Vücut organlarının ağırlığı yatakta dengeli olarak dağılır.
  2. Uyku boyunca vücut desteklenir.
  3. İki faktörün sonucunda omurga eğriliği yaşanmamış olur. Gee boyunca vücut doğru pozisyonda kalır.

  • Paket Yaylı Yataklar
Yatağın tasarımında birbirine geçmeli bir sistemi kullanılır. Bu sistemin tercih edilmesinin amacı; kişilerin uyku sırasında rahat edebilmesi ve yatağa uygulanan basınca göre bir dönüt alınmasını sağlamaktır. Paket yay sistemi kişinin omuz, kalça ve bel kısmını desteklediğinden dinlendirici bir uyku süreci geçirirsiniz. Paket yaylı yataklar kullanıldıkça kaslardaki ve eklemlerdeki ağrı yavaş yavaş geçmeye başlar. Ayrıca her markanın kalitesi değişim gösterir. Üst düzey bir konfor için paket yaylı yatakların en iyisi seçilmelidir. 
Özel yay kullanımı ve kumaş torbaların birleşiminden elde edilen bu yataklarda esneklik hakimdir. Vücut ağırlığının tek bir noktada toplanmaması yatakta çökme oluşumunun önüne geçer. Yatak seçerken sağlığı destekleyen tüm özellikleri içinde barındırmasını herkes ister. Ancak yatağın maliyeti de önemlidir. Paket yaylı yataklar ekonomik oluşuyla da dikkat çeker. 
Maliyetinin yüksek olmaması geniş bir kitle tarafından tercih edilmesi sonucunu doğurmuştur. Yatağın bakımı da kolaydır. Hijyenik ve anti bakteriyeldirler. Bu yüzden kullanan kişilerin ekstra çabasına gerek olmaz. Dayanıklılık açısından da artı puana sahip bir yatak modeldir. Bu üç unsura ek olarak çift kişilik yataklarda kişilerin birbirinin hareketini duymaması kesintisiz bir uyku süreci yaşamalarını destekler.

Skolyoz Hastası Nasıl Yatmalı?

Hastaların sırt üstü pozisyon alarak uyumaları en çok tavsiye edilen yatış şeklidir. Bunun sebebi omurga üstüne binen yükün eşit bir şekilde dağılmasının gerekliliğidir. Murgadaki eğrilik oluşumu ve eğriliğin artması böylece engellenmiş olur. Yan pozisyonda uyumak isteyen skolyoz hastaları için de bir engel yoktur. 
Sadece bacaklarını karınlarına doğru çekerek uyumaları gerekir. Bir de bacaklarının arasında yastık koymaları gerekir. Bu sayede doğru pozisyona kavuşurlar. Yüz üstü uyumak önerilmez. Sadece skolyoz hastaları için değil genel olarak da bu uyuma şekli hiç sağlıklı değildir. Organlar üzerinde baskı oluşur. Yatak seçimi orta sert şeklinde olmalıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.