Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Uykuda Sıçrama Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

12-10-2022 16:41
Uykuda Sıçrama Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?
Sürekli uykunuzda sıçrıyor musunuz?

Buna neyin sebep olduğunu anlayamıyor ve çözüm yolları mı arıyorsunuz?

Uykuda sıçrama
, birçok insanın yaşadığı bir durumdur ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uykuda sıçrama, aniden uyanma hissiyle karakterize edilir ve sık sık tekrarlanabilir.

Peki, uykuda sıçrama nedenleri nelerdir ve nasıl geçer? Bu makalede, uykuda sıçrama ile ilgili temel bilgileri ve nedenlerini ele alacağız ve bu sorunu nasıl çözebileceğimizi tartışacağız.

Uykuda Sıçrama (Hipnik Pislik) Nedir?

Hipnik pislik (uykuda sıçrama), rüyada düşme hâli olarak da tabir edilebilir. Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır.

Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar. Uykuda sıçramalar genellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusunun başlangıcında meydana gelir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.


Uyuma aşamasında ani bir şekilde irkilme ve düşme hissiyatı yaşanıyorsa bu durum hipnik pisliktir. Süreçte tam olarak uykuya dalmamış olursunuz. Konu hakkında yapılan çalışmalar sonucunda uyku sırasında beynin %70'inde kasılma görülür. Ancak biz bu kasılmaların tamamını hissetmeyiz.

Doğal olarak hissetmediğimiz seğirmeler uykumuzu bölmez. Ancak kasların istemsiz bir şekilde seğirmesi durumunu bazı insanlar her gece gibi, bazıları da nadir olarak yaşar.

Sıklıkla yaşayan kişiler konunun nedenini sorgulayabilir. Ancak ciddi bir sağlık sorunu olmadığını söylemekte fayda vardır.


Zaten hipnik pislik bir hastalık olarak değerlendirilmiyor. Sadece günlük yaşamı psikolojik yönden olumsuz etkiler. Çünkü uykuya dalamama uykusuzluğu beraberinde getirir. Uykusuzlukta hem günlük rutinleri engeller hem de bazı hastalıkların oluşmasına yol açar.

Uykuda Sıçrama Nedenleri Nelerdir?

  • Stres ve kaygı: Stresli veya kaygılı bir durumla karşılaşmak, uyku kalitesini etkileyebilir ve uykuda sıçramalara neden olabilir.
  • Kafein ve alkol: Kafein ve alkol gibi uyarıcı maddeler, uykuda sıçramaların oluşmasına neden olabilir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar uykuda sıçramalara neden olabilir.
  • Uyku apnesi: Uyku apnesi, solunum problemlerinden kaynaklanır ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
  • Şeker hastalığı: Şeker hastalığı olan kişilerde uykuda sıçramalar daha sık görülür.
  • Kalp hastalığı: Kalp hastalığı olan kişilerde uykuda sıçramalar daha sık görülür.


Günlük uyku ihtiyacınızı yeterli düzeyde karşılayamıyorsanız bu da hipnik pislik yaşamaya etkendir. Spor yapmanın kişiler üzerinde olumlu etkilerine her zaman değiniyoruz. Ancak uyumadan hemen önce spor yaptığınız zaman hipnik pislik yaşanmasını tetikleyebilirsiniz.

Uykuda Sıçrama Nasıl Olur?

- Bir ya da daha fazla kasın kasılması veya vücudun sarsılma geçirmesi
- Gözler kapalıyken yüksek bir yerden düşer gibi bir his yaşanması
- Kişinin rüya görür gibi bir an yaşarken aniden düştüğünü görmesi
- Rüya görürken rüyanın kabus şeklini alması ve aniden sıçrama hâli
- Korkunç bir rüya görme, rüya sırasında bir uçurumdan aşağı atlama ya da boşluğa düşme hissiyatı
- Uyku sırasında fazlaca terleme
- Uyku esnasında kalp ritminin hızlanması

Tüm bu maddeler uykuda sıçramaya neden olur. Bu maddeler veya bunlara benzer olayları yaşıyorsanız hipnik pislik belirtileri geçiriyorsunuz demektir.

Uykuda Sıçrama (Hipnik Pislik) Nasıl Geçer?

Uykuda sıçramalar genellikle kısa süreli olduğu için, herhangi bir tedaviye gerek olmayabilir. Ancak, sık sık tekrarlanıyorsa, bazı tedaviler uygulanabilir. Aşağıdakiler uykuda sıçramayı hafifletmeye yardımcı olabilir:

Uyku hijyeni: Düzenli bir uyku programı, uyarıcı maddelerden kaçınma ve uygun yatak ortamı sağlamak uykuda sıçramaların azalmasına yardımcı olabilir.

Yoga veya meditasyon: Yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri, stresi azaltarak uykuda sıçramaları önleyebilir.

Solunum egzersizleri: Solunum egzersizleri, uyku apnesi veya solunum problemlerinin neden olduğu uykuda sıçramaları azaltabilir.

Uyku pozisyonu: Uyku pozisyonunun değiştirilmesi, uykuda sıçramaları azaltabilir

Ilık bir banyo: Ilık bir banyo almak, kasları gevşeterek uykuda sıçramaları önleyebilir.

Hayatınızda genel olarak optimizasyonlar yaparakta bunun önüne geçebilirsiniz. Günlük kafein tüketiminiz fazla ise bunu azaltarak önlem alabilirsiniz.

Özellikle akşama doğru kafein içerikli içecekler tüketmekten kaçınınız. Sadece kafeini kesmek yeterli değildir. Nikotin ve alkol tüketimini de azaltmanız gerekir.


Düzeni olarak spor yapıyorsanız bunu mümkün olduğu kadar günün erken saatlerine çekebilirsiniz. Akşam saatlerinde yapılan spor keyifli bir uykuyu kaçırmanıza sebep olabilecek etkenler arasındadır.

Uyumadan yaklaşık yarım saat önce tv, telefon, tablet veya pc gibi teknolojik aletler ile olan ilişkinizi kesiniz. Hipnik pislik yaşayanlara en çok önerilen şeylerden birisi nefes egzersizleridir.


Önerilen nefes egzersizleri yatağa girdikten sonra yapılır ve her gün düzenli olarak devam edilir. Böylece kalp hızı, nefes ve beyin arasında düzenli bir koordinasyon sağlanır. Bu da daha rahat bir uyku sürecini başlatır.


Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Eğer bir önceki başlıktaki tüm bu yöntemlerin hepsi sonuçsuz kaldıysa ya da yeterince doğru bir biçimde uygulayamadıysanız bu durumda psikoterapistler veya psikologlardan destek alabilirsiniz. Hastanın durumuna göre bu doktorlar tarafından özel terapi şekilleri geliştirilir ve uygulanır. 

Bu terapilerin özünde kişinin kendini şartlandırması üzerine eğilirler. Ayrıca evde yapılabilecek yöntemleri bilmek ve uygulamak bazı hastaları tatmin etmez. Bazı hastalara kendilerini anlatarak rahatlar.

Bazen de birinden öneri alma ihtiyacı duyarlar. Dolayısıyla doktora giderek kendilerini psikolojik anlamda daha iyi hissederler. Ayrıca ciddi uyku bozukluğu durumu ile karşılaşmak doktora gitme ihtiyacını daha da arttırır.

Doktor tedavisi ile uyku bozukluğunu engellemek için doktor, uyku hapı veya kas gevşetici verebilir.


Ancak tüm bu çözümlerden önce laboratuvar ortamında test yapılır. Testlerin sonucu doğrultusunda tedavide bulunulur.

Bazen günlük rutinleri değiştirmek bile hiç bir psikoterapi tedavisine gereksinim duymadan uyku düzeninin tekrardan sağlanmasına, yaşanan seğirmelerine kendiliğinden geçmesine neden olabilir. Değişen rutinler önceki yaşam biçiminden daha huzurluysa bu muhtemeldir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.